Kako preživjeti na poslu kojeg ne volite?

Mnogi su već svjesni da bi bili učinkovitiji da zaista vole svoj posao. Ipak, zarađivati od svog najdražeg hobija mnogima je još uvijek neostvareni san. Do tada, rade poslove koje su mogli dobiti, snalaze se godinama u uvjetima koji im ne odgovaraju i pokušavaju pronaći nešto drugo za sebe. Ipak, dok smo na radnom mjestu koje ne volimo, postoji način da preživimo radni dan.

- Probudite se barem 15 minuta ranije i u tom vremenu radite ono što volite (osim spavanja). Stvorite ritual od običnih stvari. Pronađite nešto čime ćete započeti dan kao da se pripremate za značajan susret s dragom osobom. Pokušajte osvijestiti da vam zbrka i negodovanje zbog još jednog radnog dana šteti. Potrudite se sjetiti da je to vaše jutro i da zaslužujete barem 15 minuta posvećenosti sebi.

- Na poslu kojeg ne volimo obično zamjerimo nadređenim da nas ne cijene dovoljno. Istovremeno, mi isto ne cijenimo posao na koji idemo jer ga ne volimo i pronalazimo mu bezbroj nedostataka. Potrudite se svaki dan pronaći jedan novi pozitivan događaj na poslu, bez obzira je li riječ o atraktivnoj prilici, ili nekim naizgled banalnim stvarima kao što je novi aparat za kavu, ugodna temperatura u prostoriji i slično. Svaki dan zapišite što ste uočili pozitivno i pokušajte voditi evidenciju barem kroz 30 dana.

- Svaki dan, potrudite se barem jednoj osobi s kojom surađujete reći nešto lijepo, pohvaliti neku aktivnost ili izreći općenito pozitivan komentar za radno mjesto koje trenutno obavljate. Ne možemo utjecati na druge ljude i njihovo ponašanje, ali uvijek možemo na kraju dana biti zadovoljni svojim riječima i svojim gestama prema drugim ljudima.

- Odmor za vrijeme radnog vremena iskoristite za odlazak u park, čitanje omiljene knjige ili časopisa. Svaki put pronađite novo mjesto za boravak. Protegnite noge, pogledajte nešto pored čega obično nezainteresirano prolazite. Puno je različitih mogućnosti... Ne gubite vrijeme u razgovoru na kavama, gdje obično izlaze na vidjelo sve neugodnosti prethodnih dana i gdje se razvijaju nove besmislene teorije o međuljudskim odnosima. To je posebno izraženo u organizacijama gdje su zaposlenici nezadovoljni. Ne tražite „saveznike“ s kojima biste prepričavali događaje iz prošlosti ili predviđali negativne ishode u budućnosti. Ako postoji mogućnost, dogovorite kratko druženje s osobom iz neke druge organizacije i provedite dnevni odmor kako zaslužujete, u smijehu, ugodnom razgovoru i pozitivnom okružju.

- Nemojte brojati dane do vikenda. U svakom danu osmislite jednu aktivnost kojoj ćete se veseliti. Tu aktivnost planirajte odmah iza radnog vremena kako biste imali osjećaj da mudro koristite svoje vrijeme i držite konce u svojim rukama. To može biti kratko druženje s dragim prijateljem, odlazak na kolače s obitelji ili neka sitna kupovina. Planirajte te aktivnosti i posvetite im svoju pažnju. Tako ćete prebaciti fokus s odrađivanja na ono što vas čini pozitivnim.

- Ako se tijekom dana suočite s nekom teškom osobom ili situacijom, razmislite uvijek hoće li taj stres koji proživljavate biti važan za 5 godina. Zamislite koliko ste već takvih situacija proživjeli i kako su za kratko vrijeme postale nevažne. Kad pogledamo u prošlost, već smo imali slična iskustva i uvijek smo pronašli način kako ih riješiti. Ne postoji razlog da sada ne budete još uspješniji u tome.

- Ako se nalazite na poslu koji vas ne motivira i koji je pomalo ispod vaših sposobnosti, iskoristite mentalnu aktivnost za smišljanje pozitivnih ishoda i planirajte nove aktivnosti za sebe. Iza posla učite strani jezik ili novi računalni program. Posvetite se nečemu u čemu se može vidjeti napredak i što će vam dati samopouzdanje za traženje novog i boljeg posla.

- U povratku s posla, pokušajte se vraćati različitim ulicama ili koristite različita prijevozna sredstva. Ako se vozite autom, promijenite radio postaju ili potražite neku audio knjigu koju ćete slušati dok se vozite.

- Tražite pozitivne sitnice u danu. Nasmijte se. Pogledajte oko sebe. Toliko je lijepih stvari na koje se možete koncentrirati. Potražite okidače za poticanje pozitivnog razmišljanja. Promijenite glazbu na mobitelu, nosite u novčaniku fotografiju drage osobe, kupite si novi privjesak za ključeve koji će vas nasmijati kad god ga pogledate, pronađite ljepši rokovnik, pomozite nekome na poslu, organizirajte humanitarnu akciju među kolegama, vodite svoj dnevnik zahvalnosti i nosite ga sa sobom na posao... Sve su to aktivnosti koje vam mogu pomoći da preživite radni dan na poslu koji vam ne odgovara. Potrudite se pronaći nove mogućnosti na poslu i nove izazove. Kvalitetno obavljanje zadataka i koji vam se ne sviđaju uvijek govore o vašoj profesionalnosti. I na kraju, ako ništa ne pomogne, uvijek se možete sjetiti koliko bi netko bio oduševljen da može biti na vašem radnom mjestu.

(elvira@filaks.hr)

Ako želite saznati kako zarađivati radeći što volite, 27. svibnja 2019. vidimo se na radionici Ljubavna formula uspjeha. U iznos kotizacije uključena je moja knjiga s korisnim i primjenjivim poslovnim savjetima, pregršt motivacije za prve korake i životni primjeri koji će vam pomoći da se pokrenete do onoga što zaslužujete. Sve informacije saznajte na: Filaks


Primjedbe