Autentični kreativci by Anita Kanđera

S veseljem prenosim intervju iz Facebook grupe Autentični kreativci A.K. koju vodi Anita Kanđera. Hvala draga Anita na odličnim pitanjima i sretno u razvoju novog projekta! <3


"Razgovarati s Elvirom je doživljaj. Evo tako bih ja to opisala: Puna energije i znanja, čovjek uz nju uvijek nešto nauči, dođe do rješenja neke svoje nedoumice, a ako i ide sve kako treba, ona zabavlja i nasmije čovjeka dok si rekao “keks” :) 
Jako je otvoreni sugovornik i kroz njenu školu Filaks je prošlo mnoštvo autentičnih kreativaca kojima je ona nesebično pomogla i usmjerila ih na svom poslovnom putu.

1.Prvo i najvažnije pitanje za sve nas koji te znamo već neko vrijeme, odakle crpiš tu neumornu energiju stvaranja radionica, druženja, predavanja koja nerijetko opisuješ i kao "13 satni radni dan"?
Kad voliš ono što radiš, sve zvuči kao floskula: koliko si sretan, koliko si neumoran, koliko ti se energija obnavlja s dragim ljudima s kojima si okružen. Zato je jako teško odgovoriti na to pitanje, a da zvuči baš autentično kreativno. Rekla bih da me posebno veseli kad vidim pomake na nečijem poslovnom putu, kad netko uspije u kratko vrijeme potpuno promijeniti svoj život, okrenuti neku bolju i ljepšu stranicu, kad se događaju čuda, kad je život čaroban… Tada nema kraja. Želiš jednostavno podijeliti to oduševljenje sa svijetom.

2. Oni koji te poznaju znaju da si autentična i kreativna, možeš li nam navesti primjer po čemu je rad s tobom u Vedroj kući znanja poseban?
U Vedroj kući znanja trudim se svakodnevno spojiti profesionalni i osobni razvoj, jer sam davno zaključila da jedno bez drugoga ne ide. Stručni ljudi zapnu u nekim koracima do rezultata, a i ovi koji su značajno i godinama ulagali u svoj duhovni razvoj nemaju određena znanja koja će im pomoći da materijaliziraju svoje želje i ciljeve. Tada se spajaju ključne točke do ostvarenja snova, a upravo to je tema koja se stalno vrti u Filaksu u razgovoru s ljudima.

3. Na neki način si spojila poslovno i privatno tako da mi se čini suvišno priupitati kakva si privatno ali evo da saznamo nešto novo o tebi, reci nam nešto privatno o sebi što ne znamo?
Da volim životinje, mislim da je ljudima jako poznato. Osim svog psa, trudim se pomoći macama oko zgrade, a ovi koji stižu na radionice već poznaju ekipicu u blizini. Nešto privatno što drugi ne znaju, teško mi je izdvojiti, jer na radionicama stalno pričam o svojim primjerima i života, a oni uključuju i poslovni i privatni dio. Općenito sam jako otvorena osoba, ali recimo evo jedna pričica iz djetinjstva. Kada sam imala 3-4 godine stalno sam se igrala „škole“. Mama me je pitala čega se igram, a ja sam rekla „škole“. Pitala me je kakva je to škola, što učimo. Ja sam odgovorila: „Moja!“. Objašnjavala mi je da su škole državne i da nitko nema svoju školu. Odgovorila sam joj: „Ne znaš ti“ :) Eto. Danas je škola u meni i oko mene :) Neke stvari znaš oduvijek.

4. Odlučila si svoje znanje i komunikacijske sposobnosti pretvoriti u posao, radiš to već dugi niz godina. Da li ti ponekad nedostaju nove ideje ili bolje pitanje na koji način dolaziš do svježih ideja?
Ideja mi nikad ne nedostaje, prije bih rekla da imam viška ideja pa ih često „prenesem“, ali i „poklonim“ drugima. Niti jedan čovjek ne može sam sve ostvariti. Volim da ideje putuju dalje i da se razvijaju u smjerovima koji su potrebni.

5. I za slatki kraj, reci nam nešto kreativno, autentično o sebi?
Ja sebe smatram kreativnom osobom zato što iz vrlo malo mogu napraviti puno. To sam dokazala u praksi, a u tome i pomažem drugima. Vjerujem da se uz dobru podršku, volju i energiju mogu nadoknaditi mnogi nedostaci resursa. Ne trebamo odustajati zato što u ovom trenutku nemamo sve što nam je potrebno, jer sa svakim korakom ćemo biti bliže onome o čemu sanjamo, samo ponekad treba pronaći pravi putokaz. Ja volim biti putokaz, a ne uzor. 

Hvala Elviri na svim njenim radionicama, predavanjima i školama koje organizira kako bi dijelila svoje znanje i tako pomogla u izgradnji bolje zajednice. Nadam se da će ih biti još jako mnogo!
Dopustite da Elvira I Vas nauči nešto novo u njenoj Vedroj kući znanja Filaks a ukoliko se odlučite pridružiti nam se u grupi Poslovne žene u Hrvatskoj vidimo se na predstojećem druženju u studenom. "

Primjedbe

Objavi komentar